Inburgeren met NL247 bij Tornante Trainingen

Vanaf januari 2015 moeten alle inburgeraars het ‘nieuwe’ inburgeringsexamen doen. Inburgeraars van Tornante Trainingen in Rotterdam gebruiken NL247 om zich voor te bereiden op dit examen.

De les begint klassikaal. Het thema wordt besproken. Dit keer is het thema ‘Collega’s’ van module ‘Werk’. Ze bespreken wie er werk hebben en hoe dat gaat. Hebben ze veel collega’s, werken ze veel samen en hoe vaak hebben ze werkoverleg?

Dan deelt de docent de cursisten in in vier groepjes met ongeveer hetzelfde niveau. Ieder groepje begint met een ander onderdeel. Het eerste groepje bespreekt de woordenlijst, het tweede groepje gaat met de leesteksten aan de slag, het derde groepje met de formulieren en het vierde groepje met de grammatica. Na een minuut of 20 gaat een groepje over naar een ander onderdeel.

IMG_3463

De docent gaat om de beurt bij een groepje zitten om de grammatica goed uit te leggen. Grammatica en zinnen maken is een belangrijk onderdeel in het nieuwe examen, doordat er veel mee geoefend wordt in NL247 pakken ook de zwakkere cursisten het goed op.

IMG_3465

De docent geeft aan dat het heel prettig is om op deze, niet klassikale manier te werken. Ze kan zo goed zien of iedereen het begrijpt. Ook de wat stillere cursist komt goed aan het woord. Iedereen is actief in zo’n groepje, niemand gaat passief zitten wachten. Cursisten helpen elkaar en dat maakt ze zelfstandig.

IMG_3466

Eén keer per week hebben de cursisten een uur computerles. De rest van de e-learning van het programma doen ze zelf thuis. De docent kijkt zo’n drie keer per week hoe de vorderingen zijn in de computer. Tijdens dit computeruur bekijkt de docent ook de individuele werkboeken en bepaalt ze met de cursist wat hij of zij voor huiswerk moet maken.

IMG_3468

Cursisten kunnen gewoon op hun eigen tempo doorwerken, ze hoeven niet op de klas te wachten, ze houden elkaar niet op.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Onderwijs, Taal met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.