Een geslaagde bijeenkomst in Rotterdam

Op 3 september presenteerde ITpreneurs haar nieuwe initiatieven rondom taal in inburgering, tegen het decor van de Rotterdamse Erasmusbrug in het nieuwe Mainport Hotel. Een kleine 30 organisaties waren deze middag vertegenwoordigd.

Na een smakelijke lunch en het begroeten van veel bekende gezichten en een enkele nieuweling, nam Andrew Alihusain namens ITpreneurs het woord. Voor de enkeling die ITpreneurs nog niet kende werd kort nog even het programmaportfolio van ITpreneurs aangestipt, en dan met name de programma’s uit de domeinen werk en taal.

“Zeg zuster, waar blijft mijn advocaat?”

Arnold Roggeveen, Bedrijfsadviseur bij Calibris, nam na Andrew het woord en vertelde over het belang van communicatie in de zorg; want wat er allemaal mis kan gaan als hulpvrager en hulpgever elkaar niet begrijpen laat zich makkelijk raden. Als voorbeeld om het taalprobleem te adresseren werden het Wijkleerbedrijf en het WelSlagen project genoemd. Kern van Arnolds betoog: bundel de krachten! Aanpakken van een taalprobleem kan uitsluitend als er een krachtig samenwerkingsverband is, waarbij expertise (en belangen) van verschillende partijen wordt gebundeld.

 • Download presentatie Calibris (PPT)
  • Dat is nog best lastig, zo’n taalquiz…

   Om de bezoekers (waarschijnlijk ten overvloede) er nog eens op te wijzen hoe lastig het is om te werken in een omgeving waar je de taal (of het jargon) niet machtig bent, werd de Van A tot Zorgquiz gespeeld. De behaalde scores vielen niet mee: de quiz werd uiteindelijk – na loting – gewonnen door dhr. H van Ooij van Stichting Intercity, die 7 van de 10 vragen juist wist te beantwoorden (de prijs is onderweg). Een eervolle vermelding was er voor Marianne Driessen (CINOP) en Anita Haaijer (Bisbee Flexonderwijs), met eveneens 7 goede antwoorden.

   Op herkansing? U kunt de quiz hier nog een keer spelen. De (juiste) antwoorden kunt u hier downloaden.

   Maatwerk als sleutelwoord

   Aan Ria van Kuijck en José Scholte (Taalvakwerk) was het vervolgens de beurt om over de dagelijkse praktijk van taaltrajecten te vertellen. Uit hun ruime ervaring met taal op de werkvloer trajecten kwam met name het belang van maatwerk naar voren. Iedere organisatie is uniek en vraagt dus om een unieke benadering. De bezoekers werden gewezen op de (gratis) tool Taal op de Werkvloer (door Taalvakwerk ontwikkeld in samenwerking met CINOP), waarin good practices rondom taal op de werkvloer worden gedeeld. De tool bestaat uit losse kaarten en is opgebouwd rond vijf thema’s: algemene achtergronden en kaders, het verwerven van een opdracht, het ontwikkelen van contextrijk aanbod, intake en toetsing en tenslotte de uitvoering.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Event, Taal, Werk, Zorg met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.